Jak urządzić przydomowy ogródek warzywny?
Zastanawiasz się nad urządzeniem swojego własnego ogrodu warzywnego? Wiele osób rezygnuje z tego pomysłu, ponieważ myślą, że potrzeba do tego dużej powierzchni. Okazuje się jednak, że potrzebna jest naprawdę niewielki skrawek ziemi, aby cieszyć się własnymi warzywami. Małe ogródki stają się coraz popularniejsze w naszym kraju.
Co dają nam własne warzywa? Przede wszystkim to, że mamy pewność, że jemy zdrowie produkty. Wyhodowane przez nas warzywa to niezwykłe źródło witamin. Dodatkowo można zdecydować się na tworzenie własnych przypraw. Przydomowy ogródek warzywny jest obowiązkową rzeczą dla każdego domowego kucharza.
W jakim miejscu założyć ogród warzywny?
Okazuje się, że na założenie własnego ogrodu warzywnego nie potrzebujemy dużej przestrzeni. Do uprawy warzyw nie jest także potrzebna specjalistyczna wiedza czy doświadczenie. Niektóre z nich możemy także sadzić w donicach lub skrzynkach, dlatego często możemy spotkać się z uprawą warzyw nawet na balkonach. Jeśli dobierzemy odpowiednie rośliny, każdy z nas może zająć się sadzeniem własnych warzyw. Warto jednak pamiętać, że warzywa potrzebują odpowiedniej ziemi, aby mogły wyrosnąć.
Najczęściej małe ogródki warzywne tworzy się w słonecznych miejscach, gdzie nie rosną drzewa oraz krzewy. Dlaczego? Rośliny te będą konkurować z warzywami o składniki pokarmowe. Dodatkowo będą one zacieniać powierzchnię gruntu. Warto również zlokalizować ogród w takim miejscu, aby dostęp do warzyw był szybki i prosty.
W pobliżu ogródka warto mieć ujęcie wody. Sadzonki potrzebują stałego nawadniania, natomiast noszenie konewki każdego wieczora może być bardzo uciążliwe. W jaki sposób zorganizować ogródek warzywny? Najlepiej jest umiejscowić grządki co 100 cm, dzięki czemu będziemy mieli wygodny dostęp do każdej sadzonki. Dodatkowo pomiędzy grządkami możemy zdecydować się na poprowadzenie ścieżek.
Przygotowanie gleby do uprawy
Trzeba pamiętać o tym, że ziemia do uprawy warzyw nie może być zbyt zwięzła oraz zbyt przepuszczalna. Zbite podłoże będzie sprawiało, że warzywa będą rosły słabo. Natomiast gleba lekka sprawi, że ziemia będzie szybko traciła wilgoć. Zbite gleby przekopujemy i rozluźniamy piaskiem czy kompostem. Piaszczystą glebę po przekopaniu wzbogacamy o cięższą i gliniastą glebę. Czynności te najlepiej wykonać jesienią, dzięki czemu ziemia odpowiednio przygotuje się do wiosny. O tej porze roku wyrównujemy, grabimy oraz odchwaszczamy glebę. Następnie wysiewamy nasiona warzyw. Tu znajdziesz porady w zakresie projektowania ogrodów na terenie Warszawy i okolic.
Pielęgnacja ogrodu warzywnego
Oczywiście najważniejszymi czynnościami pielęgnacyjnymi jest systematycznie podlewanie oraz odchwaszczanie. Pod żadnym pozorem chwasty nie mogą zdominować roślin warzywnych. Pamiętajmy o tym, że są one bardzo wrażliwe na brak wilgoci w okresie letnich upałów. W takiej sytuacji trzeba je codziennie podlewać. Najlepiej zabrać się za to wieczorem. Warto także zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze narzędzia do uprawy ogródka warzywnego. Będą to między innymi szpadle, grabie, łopatki, widły, motyki. Rośliny warzywne musimy stale obserwować. W przypadku zauważenia szkodników czy chorób musimy szybko reagować.
Warzywa do amatorskiej uprawy
Na samym początku warto zdecydować się na warzywa, które nie wymagają od nas specjalistycznej wiedzy oraz ogromnego doświadczenia. Świetnie nadadzą się w takim przypadku pomidory, ogórki, rzodkiewki, koper, pietruszka, marchew, buraki czy cebula.